Hit kan du vända dig om du har spelproblem

Hos Stödlinjen får du hjälp och stöd för ditt spelproblem. Hit kan du vända dig oavsett om du har spelproblem eller om du tror att du har det. Du kan också kontakta stödlinjen om du misstänker att en kollega har spelproblem. Stödlinjen är en nationell stödinsats och du kan enkelt komma i kontakt med dem genom chatt, telefon eller e-post. Spelproblem är ganska vanligt men är svårt att upptäcka. Man beräknar att cirka 2 procent av Sveriges befolkning har spelproblem. När en person får spelproblem blir denne ofta nedstämd, irriterad och får psykiska problem. Ofta blir personerna också hemlighetsfulla och vänder sig inåt.

Ett mindre allvarligt problem som spelare kan få är hur de ska få ut sina vinster på ett bra sätt. I och med licensieringen 2019 så har det blivit lättare och bättre för spelare med stora vinster att få ut dem enkelt och smidigt i Sverige. Mer om att ta in pengar i Sverige kan ni läsa om på http://skatteparadis.com/.

Det finns hjälp att få genom Stödlinjens olika verktyg

Om du tycker att du är i riskzonen finns det verktyg för självhjälp där du enkelt kan testa dig hos Stödlinjen. På hemsidan kan du genom ett självtest ta reda på om du är i riskzonen att vara spelberoende. Självtestet är enkelt utformat och du svarar på ett antal frågeställningar som sedan ger en bild av hur ens spelmönster ser ut. du kan även ta del av självhjälpsprogrammet som går över 10 veckor och som ger dig motivation, förslag på andra aktiviteter och stöd och kraft att bryta mönstret som du har invant. Är du yrkesverksam finns andra verktyg som kan vara stöd för att ta sig vidare.

Hur vet man om spelandet är ett problem?

Det kan vara svårt att avgöra om spelandet är ett problem men man kan ha några kontrollregler att gå efter som kan ge en bra indikation på hur situationen ser ut. En av dessa är att om spelandet för med sig negativa konsekvenser och om det är svårt att kontrollera. I diagnosverktygen med självhjälp kommer dessa problemområden visa sig. Viktigt när det gäller spelproblem och spelberoende är att våga fråga. Ofta är skam och skuld inblandat vilket gör att det kan vara svårt att tala om dessa problem. Tänk på att du kan kontakta Stödlinjen på flera sätt och att de kan hjälpa spelare vidare och vara ett stöd.